UKA banner

MEER DAN LESSEN ALLEEN

Een hond doet samen met de baas een oefening terwijl de andere honden toekijken hoe het moet

Gedragstherapie

Op de hondenschool leer je om je hond te socialiseren, op te voeden en te trainen zodat je samen een (honden)leven lang van elkaar kunt genieten. Door training en theorieavonden krijg je inzicht in het gedrag van je hond en hoe een hond leert.
Als alles goed gaat is het leven met je hond gebaseerd op een fijne samenwerking waarin je veel plezier aan elkaar beleeft.
Helaas loopt het niet altijd zo. Dit kan komen door verschillende redenen en er is niet altijd een pasklaar antwoord op. Mensen en honden behoren niet tot dezelfde soort en iedere hond en iedere eigenaar is uniek. Communicatieproblemen liggen op de loer en daardoor kunnen er gemakkelijk misverstanden ontstaan over elkaars bedoelingen. Relaties tussen mensen gaan ook niet altijd soepel, voor de mens zijn er meerdere mogelijkheden om een relatie te ‘repareren’ waaronder de weg naar de relatietherapeut. Voor de relatie met je hond heb je de hondengedragstherapeut of kynologisch gedragstherapeut. Maar wat is een kynologisch gedragstherapeut en wanneer schakel je een gedragstherapeut in?

Een hondengedragstherapeut is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het gedrag van honden. Hoe gedrag ontstaat en hoe je ongewenst gedrag kunt ombuigen naar gewenst dan wel aanvaardbaar gedrag. Eigenlijk kan je voor alles wat je als hondeneigenaar als probleem ervaart de hulp van een gedragstherapeut inschakelen. De gedragstherapeut brengt het probleem en de achtergronden daarvan in kaart en kan, aan de hand van deze anamnese, precies identificeren waar de schoen wringt en gerichte aanwijzingen geven om het probleemgedrag op te lossen. Bij kleine probleempjes, maar ook als er meer aan de hand is, is de gedragstherapeut de specialist om een accurate diagnose te stellen en gepaste therapie in te zetten. Honden kunnen om diverse redenen probleemgedrag gaan vertonen. Als duidelijk is wat de oorzaak is van het probleemgedrag kan er effectief een therapie ingezet worden, die passend is bij de oorzaak, maar ook past bij de eigenaar en uiteraard bij de hond. Voorop staat dat u, uw gezinsleden en uw hond(en) een fijn leven samen hebben waar iedereen van geniet.

Het beroep kynologisch gedragstherapeut is een niet beschermde titel. Om u ervan te verzekeren dat u een goede gedragstherapeut raadpleegt is het verstandig om een kynologisch gedragstherapeut in te schakelen die bij een gerenommeerde opleiding is gediplomeerd en is aangesloten bij een Vereniging (Alpha, Tinley of Certipet). Deze verenigingen werken met een gedragscode en stellen harde eisen ten aanzien van jaarlijkse bijscholing.

Aan onze hondentraining is een erkende gedragstherapeut verbonden. Indien u een probleem hebt met uw hond kunt u vrijblijvend raad vragen of het maken van een gedragsanalyse zinvol is. De gedragstherapeut is Willie van der Veldt.


wij zijn SPPD geacrediteerd Wij zijn SPPD geacrediteerd en daar zijn wij trots op. De SPPD is de brancheorganisatie voor diergedragsdeskundigen. U kunt er dus zeker van zijn dat u bij ons les krijgt van goed geschoolde instructeurs die ook van de nieuwste inzichten op de hoogte zijn. Voor meer informatie zie www.sppd.nl

Bezoek en like ons ook op facebook en twitter.