Artikel downloaden

Als de honden alleen moeten blijven ...

 

Alleen thuis zijn is voor ongeveer de helft van de honden een groot probleem. In deze kwispel willen wij u uitleggen hoe u uw hond kunt aanleren om alleen te blijven. Het sleutelwoord hierbij is: “langzaam opbouwen”. Oorsprong Honden zijn directe afstammelingen van de wolf. Wolven en honden zijn sociale dieren die in groepsverband leven. Wolven in de natuur zijn zelden alleen. En als ze wel alleen zijn, kunnen ze zelf op zoek naar gezelschap, want er staan geen muren om hen heen. Ook zijn ze in staat om contact met elkaar te houden door middel van huilen.

De hond ziet ‘zijn’ gezin als zijn roedel die hij graag compleet wil houden. Als dat niet lukt dan heeft de hond stress en dat kan zich uiten in onzindelijkheid, slopen en/of blaffen en janken.

 

Als de hond jankt wanneer hij alleen is dan is dat de roep om de roedel: “hallo, ik ben hier, waar zijn jullie

 

Een nieuwe hond in huis?

Als u uw hond nog maar net in huis heeft, laat hem dan niet direct alleen thuis! Een hond heeft de tijd nodig zijn plaats in de nieuwe roedel te vinden. Hij moet vertrouwd raken met zijn nieuwe roedelgenoten en met alle geuren en geluiden van zijn nieuwe omgeving. Neem daarom ook een tijdje vrij als u een hond neemt. Zeker als u net een pup in huis heeft; opvoeden kost tijd.

Als u verhuisd bent of de gezinssituatie verandert dan moet de hond opnieuw wennen. Dit kan betekenen dat hij/zij even de kluts kwijt is, wat zich kan uiten in ander gedrag dan wat u van uw hond gewend bent. Zelfs onzindelijkheid na een verhuizing kan voorkomen.

  

Hoe leren we het alleen zijn aan?

De ene hond is qua aanleg zelfstandiger dan de ander. Een zelfstandige hond kan het makkelijker leren om alleen te blijven dan een onzekere hond.

 

We beginnen met de hond te leren dat hij ons niet overal achterna mag lopen en niet steeds tegen ons aan mag liggen. Honden die onzeker zijn doen dit. De hond heeft een eigen veilige rustplek: de mand of de bench. Deze staat zo in het huis dat de hond een overzicht over de roedel heeft maar ook rust krijgt. Zijn mand/bench moet een veilige, prettige plek zijn. Als wij bijvoorbeeld een bezoek aan het toilet brengen dan mag de hond ons daar niet naar toe te volgen, maar blijft hij in de mand liggen. Meer informatie over hoe u de bench een fijn en veilig plekje kunt maken vindt u in de kwispel ‘Benchtraining’.

Een hond is een gewoontedier en zal aan kleine details genoeg hebben om te zien dat uw weggaat, doorbreek deze aanleidingen om rust te geven. Doorbreek dus uw vaste gewoontes: trek uw jas aan en ga de aardappels schillen, trek uw wandelschoenen aan en lees de krant.

Negeer de hond vanaf een kwartier voordat u weggaat. Geef hem geen extra knuffels of aandacht, zodat hij niet al bij voorbaat in grote spanning zit te wachten tot u weggaat. Zorg dat de hond vóórdat u weg moet goed is uitgelaten en lekker moe is door denkspelletjes te hebben gedaan. Als de hond moe is zal hij gaan slapen.

Als de hond jankt of blaft als u thuis komt, wacht dan met binnenkomen totdat de hond stil is. Zou u wel naar binnengaan dan wordt het blaffen beloond door uw aanwezigheid, en zal de hond meer gaan blaffen.

 

Wanneer verveling de oorzaak is

 

Bedenk dat actieve en jonge honden zich al snel vervelen. Koop een zogenaamde ‘voerkubus’ of ‘voerbal’. Deze kubus/bal kunt u vullen met voer, als de hond met deze kubus gaat spelen komen er gedoseerd brokjes uit. Zo is hij langer bezig om zijn maaltijd op te eten en wordt daar ook nog moe van!

  

Ook de zogenaamde ‘Kong’ is een hulpmiddel. Dit is een holle stuiterbal die gevuld kan worden met bijvoorbeeld leverpastei. De hond is dan even zoet om de pastei eruit te likken. Een kong, mits van de juiste afmeting voor uw hond, is ook geschikt om bij uw hond achter te laten terwijl u afwezig bent. Een voerbal is hier niet geschikt voor, omdat deze onder een kast kan rollen. De hond zal dan gefrustreerd raken omdat hij zelf de bal niet kan pakken en u hem niet kan helpen. Geef de hond NOOIT botten, bullepezen of anderhard kauwmateriaal als u afwezig bent. Als uw hond een groot stuk inslikt kan hij hierin stikken. Zachte snoepjes zijn beter geschikt.

 

 

  

 

Een uitlaatservice die uw viervoeter ophaalt of iemand in de buurt die uw hond uitlaat kan ook een ware uitkomst zijn als u de hele dag afwezig bent. Er zijn tevens verschillende mogelijkheden om uw hond voor een dag in een hondencrèche te laten verblijven. Hier kan uw hond vaak naar hartelust spelen met andere honden, en zal zich niet snel alleen voelen. Let wel op dat u de creche of uitlaatservice moet reserveren, en dat er vaak eisen gesteld worden aan vaccinatie en het gedrag van uw hond.

 

Dit zijn algemene aanwijzingen. Voor persoonlijke aanwijzingen op maat kunt u uw situatie bespreken met uw trainer.