Artikel downloaden

 

Grasaren, kijk uit met uw hond!

 

Als u in langer gras loopt met uw hond, gras dat niet recent gemaaid is, bijvoorbeeld bij een braak liggend stuk land of een natuurgebied, merkt u dat het gras gaat bloeien en vervolgens aren maakt. Dit ontstaat vooral in de zomermaanden. Omdat het juist heel leuk is om met je hond door een dergelijk gebeid te lopen, deze kwispel over de gevaren van grasaren.

 

Waarom zijn grasaren gevaarlijk?

Grasaren hebben hele kleine weerhaakjes, ze haken zich vast aan de vacht en kruipen steeds verder de vacht en de huid in. Grasaren worden hierom ook wel kruipers genoemd. Vooral honden met een langharige vacht kunnen last hebben van deze kruipers. Maar pas op, ook kortharige honden kunnen problemen krijgen.

 

In de vacht veroorzaken de grasaren grote klitten. Dat is niet het ergste: Erger wordt het als de grasaar door de huid van de hond heen gaat. Een grasaar kan zelfs ónder de huid van de hond nog verder het lichaam ingaan. Grasaren hebben de voorkeur voor ogen, oren, en via de keel kunnen ze in de longen en zelfs aan de achterkant van het oog terecht komen. Maar ook de voeten van de hond, tussen de tenen, is een bekende plek waar grasaren door de huid gaan.

Omdat je niet direct door hebt dat dit gebeurt denk je vaak niet aan een onderhuidse grasaar. De klachten kunnen meteen of na langere tijd (dagen) opkomen.

 

Een van onze trainers heeft bij een pootoperatie van een hond geassisteerd, de grasaar was al vanaf de voet van de hond tot halverwege het bovenbeen. De operatiewond was groot, omdat steeds hoger gezocht moest worden. Nog een ervaringsverhaal: Een hond loopt al maanden met een zere poot, de dierenarts kan het maar niet vinden. De hond bijt op zijn poot, de poot is hierdoor kapot en de vacht is verkleurd door het speeksel van de hond. Zalfje na zalfje en niets hiep. Uiteindelijk toch de poot geopereerd en ja hoor, daar kwam een grasaar te voorschijn. Maar ook een hond die benauwd was, hoestte, snel buitenadem. Niet echt ziek, maar zeker niet goed. Deze bleek een grasaar in zijn longen te hebben. Zo sneu.

 

Hoe te voorkomen?

Voorkomen is lastig, maar controleer na iedere wandeling in lang gras de héle hond. Kijk in de oren, tussen de tenen, voel door de vacht, enz. Let ook op het gedrag van uw hond. Gaat de hond bijten op een bepaalde plek, controleer op een (oud) wondje en houdt dit in de gaten. Gaat het ontsteken, wordt het dik en rood, of blijft de hond bijten: ga naar de dierenarts.

Schudt de hond met zijn kop? Gaat hij met zijn oren over de grond? Kijk goed in de oren of je iets in het oor ziet zitten. Zie je een aar zitten en kan je er niet meer bij, ga dan naar de dierenarts. Maar ook als je geen aar meer ziet zitten, is deze klacht reden om naar de dierenarts te gaan. Is de hond aan het niezen of hoesten na een wandeling en blijft hij dit doen? Niet aarzelen en naar de dierenarts gaan. Als een grasaar eenmaal in de longen zit, veroorzaakt dat veel schade.

Grasaren zijn helaas niet te zien op een röntgenfoto. Vandaar dat de baas aan moet geven dat het best zou kunnen dat.... of dat hij regelmatig wandelt in een gebied met... De dierenarts heeft alle informatie nodig die belangrijk kan zijn bij het diagnosticeren van uw hond, schroom niet om dit te vermelden, ook als de dierenarts er zelf niet naar vraagt!