Artikel downloaden

 

Oh nee: Teken!

 

Wat zijn teken?

Teken zien eruit als kleine spinnetjes, maar het zijn beestjes die in struiken en hoog gras hangen en zich van daaruit op mensen of honden laten vallen. Ze komen voor als het weer warm is, vanaf maart/april.

 


Teken graven zich in de huid om zich vol te zuigen met bloed, en zwellen daarbij op totdat ze eruit zien als een erwt. Terwijl ze een bloedmaaltijd nemen, kunnen ze ziekten overbrengen, met als bekendste de ziekte van Lyme, hoewel het niet zo vaak voorkomt bij de hond als bij de mens.

 

De teek zoekt graag een warm en vochtig plekje op, bij honden gaat het hier vaak om de plekjes rond de oren, ogen of oksels, maar ze kunnen overal op het lichaam zitten. Controleer je hond dus regelmatig over zijn/haar hele lichaam. Bij langharige honden met dubbele vacht zal je grondiger moeten controleren. Als je hond een controle niet goed toelaat, meldt dit dan even aan je trainer, dan gaan we hieraan werken!

 

 

 

 

 

 

Wat nu als je een teek vindt?

 

Er zijn verschillende hulpmiddelen, die werken met een haakje of lusje(lasso), zoals hieronder te zien.Deze hulpmiddelen zullen allemaal de teek vlak bij de huid van de hond (of mens) vastpakken, waarna je met een zacht trekkende beweging de teek kan verwijderen. Kijk goed op de gebruiksaanwijzing van het hulpmiddel hoe dit moet, of vraag je trainer als je er niet uitkomt. Bij het verwijderen zal de teek zich terug uit de huid werken, dit kan even duren.

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik NOOIT vloeistoffen als alcohol of spiritus op de teek, dit irriteert de teek waardoor hij de hele maaginhoud in de hond zal legen. Alle ziekteverwekkers komen hiermee in de hond terecht. Ontsmetten van de plek na verwijdering van de teek mag wel. Ook met het gebruik van tekenpincetten wordt de teek geirriteerd en kan het beestje ziektenverwekkerd in de hond spuiten. Bij haakjes (zie onder) of lusjes als hulpmiddel om de teek te verwijderen is hier minder kans van.

 

 

 

 

 

Teek verwijderd, en nu?

Als je de teek verwijderd hebt, ben je nog niet klaar! Schrijf even op waar en wanneer je de teek gevonden hebt, bijvoorbeeld in je agenda, zodat je het bij de hand hebt. Waarom? Omdat we op het moment van verwijdering nog niet weten of de teek ziekteverwekkers heeft vrijgegeven

 

Zorg dat je de teek niet plet, door de wc spoelt, of op een andere manier kapotmaakt, anders komen de ziekteverwekkers en de eitjes van de teek alsnog vrij. De beste manier om de teek weg te gooien is de teek in kokend water ombrengen en dan weggooien of in een gesloten doosje met plakband dichtgemaakt in de vuilnisbak doen. Of bewaar de teek in een gesloten kokertje zodat hij getest kan worden als je hond ziek wordt.

 

Controleer de paar dagen na het verwijderen van de teek of de huid rond de tekenbeet er netjes uit ziet. Als er een rode ring om het plekje zit waar je de teek weggehaald hebt, ga dan ALTIJD naar de dierenarts.Helaas is het zo dat er niet altijd een rode ring verschijnt als de hond besmet is met Lyme. Als je hond ziek wordt, laat dan weten aan de dierenarts dat de hond een teek heeft gehad en wanneer die tekenbeet is geweest en waar de teek is opgelopen.

 

 

 

 

 

Preventie

Bij de dierenarts of dierenwinkel zijn er allerhande preventieve middelen tegen teken te krijgen, als je hiermee niet bekend bent kun je het beste bij de dierenarts vragen welk middel geschikt is voor jouw hond. De ervaring leert dat geen enkel middel 100% beschermt. Controleer dus je hond dus ook regelmatig op teken als je een preventief middel gebruikt.