Les aanbod
ALLE honden vanaf 7 weken oud zijn welkom bij de Utrechtse Kwispel Academie! De training is gericht op het beter leren begrijpen van en communiceren met uw hond. De training is het grootste deel van het jaar elke zondagochtend in Nieuwegein. Heeft u zin in een gezellige puppycursus, is uw puberende hond toch wat lastig, of heeft u een volwassen hond waarmee u een betere band wilt? Wij helpen u graag. Ook als u met uw hond last heeft van serieus probleemgedrag kunt bij ons terecht voor training, en indien nodig individuele begeleiding afgestemd op uw situatie.
Trainingsmethode
U leert tijdens de cursus veel over uw hond, zijn behoeften, manier van leren en manier van praten met u, andere mensen en soortgenoten. Ook krijgt u handvatten aangereikt om goed gedrag te vragen en probleemgedrag te voorkomen of aan te pakken. Bij het trainen gebruiken wij diverse moderne en hondvriendelijke methoden, en wij willen u graag helpen bij het vinden van een methode die bij u en uw hond past. Naast gehoorzaamheidsoefeningen gebruiken wij regelmatig oefeningen uit andere disciplines zoals speuren, balans en coördinatie, hersenwerk etc.
Lessen
De Kwispel Academie traint op zondag in Nieuwegein. Er zijn er geen vaste instroommomenten in het jaar, u kunt op elk gewenst moment beginnen. De training gaat in principe het hele jaar door, behalve bij afgelasting door slecht weer of vakantie. De cursusgroepen zijn ingedeeld naar leeftijd en ervaring van uw hond, u doorloopt de groepen in uw eigen tempo. Elke les duurt 45 minuten. Voor een gratis proefles vragen wij u het inschrijfformulier in te vullen, zodat wij voldoende informatie hebben om u voor de juiste groep uit te nodigen.
Wij verzoeken u om ruim op tijd aanwezig te zijn. Bij enkele groepen is er voor aanvang van de les de gelegenheid om 10 minuten los te lopen, uw trainer bepaalt of dit voor uw groep mogelijk is. Mocht u verhinderd zijn, laat dit ons weten via ons afmeldingsformulier
Uw niveau
Wij hebben groepen op verschillende niveaus. U stroomt met uw hond op uw eigen tempo door die groepen heen. Dit heeft als voordeel dat als u veel oefent en snel vooruit gaat u ook sneller naar de volgende groep kan doorstromen. Als u wegens ziekte of andere persoonlijke zorgen even uit de roulatie bent geweest, geven wij u ook de ruimte om de training moeiteloos op uw niveau weer op te pakken. Als u het inschrijfformulier invult hebben wij genoeg informatie om te kijken welke groep het beste aansluit bij de ervaring van uw hond.
Aflasten van de cursus door weersomstandigheden
In principe gaan de lessen altijd door, maar bij extreme weersomstandigheden kan de hondenschool besluiten de les te annuleren. Meestal beslissen we zondagmorgen om 8.45 uur of de lessen wel of niet door kunnen gaan. We brengen u hiervan via e-mail op de hoogte, check daarom uw mail voor uw vertrek naar de training of beluister na 9.00 uur het antwoordapparaat op nummer 030 60 47 277. Als de training wordt afgelast wordt dat specifiek op het antwoordapparaat vermeld.
Natheid
Wat voor een hondentraining slecht weer is loopt niet gelijk met wat wij doorsnee mensen onder dat begrip verstaan. Bij slecht weer voor de training is het belangrijk om ook de fysieke gesteldheid van de hond mee te wegen. Voor jonge honden tot ongeveer 10 maanden geldt dat ze een vacht hebben die niet goed bestand is tegen de regen. Langdurig in de regen staan kan hen doorweekt en daardoor te koud maken. Ook kleine honden tot 10 kilo en zeer kortharige honden kunnen problemen onder vinden als ze nat worden. Soms is dat met een jasje op te lossen, maar dan moeten ze niet te veel via hun buik nat en koud worden. Honden worden niet alleen van hemelwater nat maar ook van een natte ondergrond.
Kou
Naast natheid is ook kou een probleem voor jonge en kleine honden. De training kan niet doorgaan als het vriest, er sneeuw ligt, de sneeuw aan het smelten is of als het ijzelt. Naast het gevaar van onderkoeling is er dan ook gevaar van uitglijden voor de honden en voor u. Wij willen de kans op ongelukken zo klein mogelijk houden.
Hitte
Hitte, dat wat wij mooi weer noemen, is voor de hondentraining slecht weer.Bij hitte zijn de grote honden en de honden met veel vacht in gevaar. Honden kunnen nauwelijks zweten en raken hun warmte slecht kwijt, bovendien krijgen ze veel stralingswarmte van de ondergrond die lang in de zon is opgewarmd. Daarom is er bij temperaturen boven de 30º Celsius geen training.
Twijfelt u of de training door kan gaan bel: 030 60 47 277. Als de training is afgelast wordt dat specifiek vermeld. Hoort u het algemene verhaal dan zijn wij aan het trainen
Gedragstherapie
Op de hondenschool leer je om je hond te socialiseren, op te voeden en te trainen zodat je samen een (honden)leven lang van elkaar kunt genieten. Door training en theorieavonden krijg je inzicht in het gedrag van je hond en hoe een hond leert. Als alles goed gaat is het leven met je hond gebaseerd op een fijne samenwerking waarin je veel plezier aan elkaar beleeft. Als niet alles goed gaat kan het zijn dat een afspraak met een gedragstherapeut een uitkomst is.
Communicatieproblemen
Mensen en honden behoren niet tot dezelfde soort en iedere hond en iedere eigenaar is uniek. Communicatieproblemen liggen op de loer en daardoor kunnen er gemakkelijk misverstanden ontstaan over elkaars bedoelingen. Relaties tussen mensen gaan ook niet altijd soepel, voor de mens zijn er meerdere mogelijkheden om een relatie te ‘repareren’ waaronder de weg naar de relatietherapeut. Voor de relatie met je hond heb je de hondengedragstherapeut of kynologisch gedragstherapeut. Maar wat is een kynologisch gedragstherapeut en wanneer schakel je een gedragstherapeut in?
De Gedragstherapeut
Een hondengedragstherapeut is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het gedrag van honden. Hoe gedrag ontstaat en hoe je ongewenst gedrag kunt ombuigen naar gewenst dan wel aanvaardbaar gedrag. Eigenlijk kan je voor alles wat je als hondeneigenaar als probleem ervaart de hulp van een gedragstherapeut inschakelen. De gedragstherapeut brengt het probleem en de achtergronden daarvan in kaart en kan, aan de hand van deze anamnese, precies identificeren waar de schoen wringt en gerichte aanwijzingen geven om het probleemgedrag op te lossen. Bij kleine probleempjes, maar ook als er meer aan de hand is, is de gedragstherapeut de specialist om een accurate diagnose te stellen en gepaste therapie in te zetten. Honden kunnen om diverse redenen probleemgedrag gaan vertonen. Als duidelijk is wat de oorzaak is van het probleemgedrag kan er effectief een therapie ingezet worden, die passend is bij de oorzaak, maar ook past bij de eigenaar en uiteraard bij de hond. Voorop staat dat u, uw gezinsleden en uw hond(en) een fijn leven samen hebben waar iedereen van geniet.
De ene therapeut is de andere niet
Het beroep kynologisch gedragstherapeut is geen beschermde titel. Om u ervan te verzekeren dat u een goede gedragstherapeut raadpleegt is het verstandig om een kynologisch gedragstherapeut in te schakelen die bij een gerenommeerde opleiding is gediplomeerd en is aangesloten bij een branche vereniging (NVGH, Tinley of Certipet). Deze verenigingen werken met een gedragscode en stellen harde eisen ten aanzien van jaarlijkse bijscholing. Aan onze hondentraining is erkend gedragstherapeut Willie van der Veldt verbonden, zij is lid van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH). Indien u een probleem hebt met uw hond kunt u vrijblijvend vragen of het maken van een gedragsanalyse zinvol is.